Wintertips

De koude maanden staan weer voor de deur, en het is goed om even onze wintertips te lezen voordat u met uw hond op stap gaat over gladde en wit besneeuwde paden.... ;-)

Sneeuw
Laat je hond in geen geval sneeuw eten. Als een hond sneeuw eet, is de kans op diarree en buikkrampen groot!

IJs
Voorkom dat je hond het ijs op gaat. IJs is glad en de hond kan daardoor uitglijden en lelijk vallen en in het ergste geval een poot breken. Bovendien weet een hond nooit of het ijs sterk genoeg is. Waar hij gisteren nog kon staan, kan vandaag het ijs door de dooi zo zijn verzwakt dat hij er door zakt. Een hond die onder het ijs terechtkomt, loopt een grote kans op de verdrinkingsdood.

Voetzooltjes
De pekel, die op straat gegooid wordt als het glad is, bijt uit op de gevoelige voetzooltjes van je hond. Voorkom dit door ze in te smeren met wat vaseline. Ook het dragen van hondenschoentjes kan hierbij helpen.

Uitlaten
Bij lage temperaturen is het verstandig om je hond niet te lang uit te laten. Houd ook rekening met oudere of zieke dieren, want hun weerstand is lager. Bij echt koud weer kan het zijn dat de vacht niet meer voldoende isolatie biedt en als de situatie te lang duurt kan er onderkoeling plaatst vinden. De lichaamstemperatuur zakt en de hond kan ziek worden. Er kan een luchtweginfectie, een blaasontsteking of een maagdarmprobleem ontstaan in de vorm van diarree. Met name honden zonder echt ondervacht (bijv. de Boxer, de Dobermann of de Yorkshire-Terrier) zijn gevoeliger voor onderkoeling door kou en natte weersomstandigheden.

Voeding
Waar niet iedereen bij stil staat is dat kou ook invloed hebben op de hoeveelheid voeding die uw hond nodig heeft. Bij lagere temperaturen verbruikt een hond namelijk meer energie om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Bij 10°C verbruikt een hond 1,2 keer meer energie (voeding) dan bij evenveel beweging en een temperatuur van 20°C. Bij 0°C is dit zelfs 1,4 keer zoveel. Voor honden die erg veel buiten zijn in een koude periode betekent dit dat ze meer energie verbruiken. Ze hebben dus iets meer voeding nodig om op hetzelfde lichaamsgewicht te blijven.